Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2017-2018 ВЕСТИ 2017-2018 Литерарни и ликовни конкурс 2017.
Литерарни и ликовни конкурс 2017. ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 08 новембар 2017 19:22


 

 

08. новембар 2017. године

Поводом обележавања Дана школе, ОШ "Вук Караџић" Сочаница расписује литерарни конкурс под називом "Књиге су у моди" и ликовни конкурс под називом "Манастири кроз векове" за ученике од 5. до 8. разреда.

 

Награђени радови:

ЛИКОВНИ КОНКУРС "МАНАСТИРИ КРОЗ ВЕКОВЕ"


ПРВО МЕСТО



Ива Милојевић, 8. разред

ДРУГО МЕСТО



Јована Вукићевић, 7. разред


ТРЕЋЕ  МЕСТО



Исидора Јовановић, 5. разред



 

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС "КЊИГЕ СУ У МОДИ"


ПРВО  МЕСТО


Јована Бојовић, 6. разред


КЊИГЕ СУ У МОДИ


Живот у 21. веку нам је донео многа технолошка открића. Сва та открића су ту да би људима олакшала живот. Неке ствари, без обзира на технику остају и даље у моди. Неке од тих ствари су књиге.

Књиге су увек биле у моди и биће. Људе прво привуку њихове корице, а када крену да их читају још више их привуку њихови прелепи текстови. Многима служе да се помоћу њих, а без новца, прошетају по свету. Обиђу Париз, Рим, Будимпешту, Египат... Некима служе  да обиђу Хималаје и Алпе, а другима да учествују у рату између Индијанаца и Каубојаца, или Римљана и Гала. Многи воле да се друже са Пепељугом и Златокосом, а неки са Милошем Обилићем, са грчким боговима или са диносаурусима. Нажалост има и оних који књиге користе у друге сврхе, као на пример за фотографисање и приказивање слика на модерним друштвеним мрежама. Има пуно оних који преписују туђе реченице и објављују их као своје на Фејзбуку и Твитеру. Али и за такве људе књиге су на неки начину моди. Многе књиге су данас доступне на интернету али ни једна није толико лепа као ана коју мођемо да узмемо у руке, прочитамо, прелистамо или само помиришемо.

Модерна времена су дошла и морамо ићи у корак са њима, али књиге ће увек бити у моди јер оне оплемењују душу, описмењују народ и откривају нове стварне и нестварне ствари.



ДРУГО МЕСТО

 

Василије Младеновић, 7. разред


КЊИГЕ СУ У МОДИ


У трагању за магичним светом, светом који је пун разумевања, који увек рашири крила и са радошћу нас дочека, је свет књига. Свака је књига прича за себе, свака нас књига научи нешто ново, пружа нам друштво у самоћи, отвара нам врата свога света и омогућује да завиримо у непознато. Никада нас неће напустити, потценити, изневерити наша осећања, зато с правом можемо рећи да је књига човеков најбољи пријатељ.

Модерна средства технологије омогућавају повезивање, комуникацију, па и виђење оних који су дуго физички удаљени једни од других, али нас и чине усамљеним, ћутљивим... Тако губимо осећај за стварност, несвесно постајемо роботи, тела без душе. Једино што нас у овом отуђеном свету може оплеменити, учинити бољим и ведријим је књига. Увек су ту при руци, спремне да се у потпуности предају да нас обрадују, насмеју кад нам је то највише потребно, да нас расплачу, науче нечему новом или подсете већ наученом а заборављеном.

Када се ужелимо нових предела, градива, људи, можемо одмах отпутовати кроз време, простор, кроз друге димензије и вратити се срећни, задовољни и предуховљени. Воде нас на места наших предака, кроз историју, осветљавају нам путеве будућности, мислима и речима. Зато су књиге увек у моди, не могу остарити, вечније су од човека, од века, од миленијума, толико су и узвешеније јер одолевају времену.



ТРЕЋЕ  МЕСТО

 


Андреја Гвозденовић, 6. разред


КЊИГЕ СУ У МОДИ


Пуно пута упаднем у незгодну ситуацију.Некад успем да се извучем,а некада поклекнем и предам се. Своју утеху тражим у цитању књига,мојих омиљених писаца и песника.

У књигама сазнала сам пуно добрих,корисних и животних савета. Могу рећи да је књига најбољи пријатељ, из пуно разлога. Нисам имала прилике пуно да путујем, али захваљујући најбољем другу, остварила бих то помоћу читања. Било да је мала, обимна, дечја, љубавна та ствар увек помаже. Она је лек за душу! У 21.веку књиге су мало више остариле. Људи више претражују твитер, инстаграм, фејсбук... За то време више бих марила да ли ћу прочитати ,,Симонине очи” или  ,,Ex Ponto“ . За мене књиге су тотално велики тренд. Иначе, често посећујем дом мог најбољег друга, такозвану библиотеку. Књиге нису место на које ћете окачити фотографију и добити лајкове, прегледе и коментаре, али сам итекако сигурна даћете на том месту научити много љубавних, животних а и пуно модних савета.У књигама се преплићу и : Историја, мит, авантура, легенда... Читајући књиге научила сам да се правилно писмено, такође и усмено изражавам.Она је саставни део мог живота. Књига је уствари једна многобројна кућа која нас учи правди, искушењима, борби о добру и злу. Ствар од пуно листова са двема корица која вас никада не поцењује и мари за вађа осећања.

Књига је драгоцена и незамењива ствар која је ту да вас орасположи,тргне  и чини да будете срећни. То је уствари једна велика уметност, без мане. Оне, барем ја тако мислим, никада неће избледети. За човека 21.века то представља неколико стариха парира и два дебља која тотално ничему не служе. Сматрам да је то погрешан одговор и да ,,Књиге су у моди’’.


 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian