Почетна ВЕСТИ ВЕСТИ 2021-2022 Обележавање Светог Саве у нашој школи
Обележавање Светог Саве у нашој школи Штампа Ел. пошта

 

Први српски архиепископ, отац српске духовности, Свети Сава, који се већ два века обележава као школска слава широм Србије, и овог 27. јануара је обележен у нашој школи. Њени ученици су два дана раније, истакли оно у чему су најбољи – кроз рецитације, драмске текстове и песме, потврдили су да су достојни потомци најмлађег сина Стефана Немање. Чар овог дана и празника, изнова и изнова осећамо сваке године, а празновање поменутог духовног чеда и Божјег посланика јесте тренутак у којем се подсећамо својих постигнућа из претходне школске године, али и када себи постављамо нове задатке, које би требало да испунимо у години која је пред нама.

Школска слава је обележена, пресецањем славског колача и промоцијом часописа „Огледалце“ и Летописа школе. О ономе што ми радимо, и по чему смо постали препознатљиви говорили су професори Учитетељског универзитета, као и дугогодишњи радници наше школе. Таленти наших младих нада када се споје са радом и способношћу наставника, граде и нижу успехе у свим областима науке и уметности. Најбољи доказ за то јесу странице часописа, који је већ одавно постао огледало наше школе.

Познато је да већ деценију уназад наша школа додељује посебно признање својим радницима, заслужним појединцима – Светосавску повељу. Светосавска повеља је припала наставници хемије Зорици Богдановић, за четрдесетогодишњи радни век, која је била признање за ангажовање и посвећеност настави. Неколико дана након Светог Саве, поменута наставница је отишла у пензију.

 

Међутим, када говоримо о овом признању, које је заиста понос сваког ко га добије, неизоставно се мора поменути да се ове године десило нешто што никада раније није – први пут је Светосавску повељу добио неко ко није из колектива установе, а то је генерални секретар Шаховског савеза Србије – Андрија Јоргић. Осим поменутог звања, Јоргић је и директор часописа „Борба“, а у Сочаници није први пут (био је прошле године на отварању турнира у малом фудбалу).

 

Добитник Светосавске повеље је исказао захвалност што је ово признање припало баш њему; колективу школе, као у ученицима је честитао славу и пожелео много успеха у даљем раду. Обзиром да је генерални секретар Шаховског савеза Србије, са ученицима наше школе је одиграо партију шаха и уручио им пригодне поклоне. Истакао је да је „шах битан за развој деце у школама, да он није само спорт, већ да је наука, култура, традиција и пуно тога што помаже деци за одгој“. Обећао је да ће нашу школу посетити на Видовдан, поновити традицију од прошле године, као и да ће Лепосавић добити први женски шаховски клуб, што је све нас веома обрадовало, а посебно најмлађе.

 

Светосавска повеља није била једино што је Јоргићу уручено у нашој школи. Срећни и испуњени што је баш он био гост у нашој установи овог светог дана, ученици су му приредили нешто што ће му, надамо се, бити драга успомена; то је ликовни рад на којем су представљени симболи онога што нас повезује – портрет Вука Караџића, чије име носи наша школа и шаховска табла као и неколико шаховских фигура. Он је на неки начин, наше обећање њему, да ћемо наставити да усавршавамо своје шаховске вештине и да ћемо следећи сусрет дочекати далеко спремнији за игру.

 

Осим поменуте посете, оно што нам је било посебно драго, јесте да су нам школску славу честитали они који нису могли бити са нама, али за које сигурно знамо да су мислима увек уз нас, а то су: посебни саветник министра просвете, Зоран Костић, песник и академик, Матија Бећковић, као и председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, Милорад Арлов. Сви они су нам се јавили са истим честиткама и жељом да још дуго година славимо првог српског просветитеља у добром здрављу, миру и благостању, да негујемо праве вредности – хуманост, племенитост, срдачност, да чувамо своје корене и традицију, пре свега наше Косово, јер је оно наше извориште, али и уточиште, славно српско место, које упркос свим недаћама успева да опстане, на којем расту и развијају се млади таленти, наше будуће наде.

 

Текст и фото:

Бранка Јовановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер