Почетна ВЕСТИ ВЕСТИ 2022-2023 "Принцеза Снежана и 10 патуљака"
"Принцеза Снежана и 10 патуљака" ПДФ Штампа Ел. пошта
недеља, 21 мај 2023 16:13

 

У Центру за културу "Сава Дечанац" у Лепосавићу одиграна je представа "Принцеза Снежана и 10 патуљака", Народног позоришта Приштина, Факултета Уметности Универзитета Приштина и Дома културе у Грачаници, а у којој учествују и глумци из Лепосавића, глумци са академије, Анђела Петровић из Лешка и Славиша Ћуковић из Лепосавића.

У публици су се нашли и ученици издвојеног одељења у Вучи са својим учитељицама.

Представа "Принцеза Снежана и 10 патуљака" по тексту Бранислава Милићевића (Бранка Коцкице) је настала у копродукцији Народног позоришта Приштина, Факултета уметности Универзитета у Приштини (са привременим седиштем у Kосовској Митровици) и Дома културе "Грачаница". У представи глуме студенти Драмског одсека овог факултета, а ауторски тим (музика, сценски говор, сценски покрет, кореографија) чине њихови професори.

"Комад, кроз познату бајку о Снежани и седам патуљака, упознаје публику (децу) са магијом стварања позоришне представе. Они, кроз ову представу, први пут "залазе иза кулиса" и упознају се са основним позоришним терминима: декор, костими, реквизита, музика, ефекти... упознају разлику између трагедије и комедије... и све то кроз интеракцију са глумцима. Публика (деца) у току представе има прилику да заједно са глумцима глуми у појединим сценама и на тај начин директно учествује у позоришној магији. Како радња представе одмиче, тако представа добија прави драмски ток и озбиљност драмске радње", рекао је редитељ Игор Дамњановић који је своју режију посветио Бранку и Цаци.

"Од 2002. године имам част, привилегију и задовољство да сe дружим и радим са Бранком и његовом супругом, редитељком Слободанком Цацом Алексић (1941-2019) у позоришту "Пуж" у Београду, чији су оснивачи. Ово двоје дивних људи је на најлепши начин обележило један велики део мог живота, као и живота моје деце. Када сам Бранку изразио жељу да бих овај његов комад поставио на сцени Народног позоришта у Приштини у Дому културе "Грачаница", и то у сарадњи са Факултетом уметности Универзитета у Приштини (Косовска Митровица), и да ће студенти Драмског одсека тог факултета тумачити ликове у његовом комаду, и да ће ту представу, коју су гледале генерације и генерације београдске деце, имати прилику да виде деца у српским енклавама широм Косова и Метохије... са одушевљењем је пристао и уступио текст Народном позоришту у Приштини без накнаде", додао је Дамњановић.

За сценски говор у комаду је задужена Андријана Виденовић, сценски покрет је решио Миодраг Крчмарик, а сценографију и костимографију Драгана Бреза и Душан Станковић.

У представи играју: Милош Митровић као брат Грим - Миша, Славиша Ћуковић као брат Грим - Славиша, Анђела Петровић као Снежана, Филип Папрић као краљ – ловац – дворјанка – принц и Петра Замбони као краљица.

Технички директор је Дејан Степић, мајстори светла и тона су Драган Илић и Владан Павић, гардероберка је Радојка Шћепановић, шмикерка Драгана Лекић, а организатор Иван Стојковић.

Представа "Принцеза Снежана и 10 патуљака" је премијерно изведена 28. фебруара у Дому културе "Грачаница" у Грачаници.

 

Текст и фото:

Милица Вукашиновић

Мелида Вукићевић

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер