Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2010-2011 ВЕСТИ 2010-2011 МАЛА МАТУРА - ВЕЛИКО СРЦЕ 2011
МАЛА МАТУРА - ВЕЛИКО СРЦЕ 2011 ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 17 мај 2011 19:55

 


МАЛА МАТУРА - ВЕЛИКО СРЦЕ је назив годишње акције - манифестације у којој група „малих матураната“ (ученика завршних разреда основних школа) са Косова и Метохије борави неколико дана у посети Београду. Акција се организује од 2006. године.Акцију организују основне школе Београда, Министарство за Косово и Метохију и Министарство просвете Владе Републике Србије, Градски секретаријат за образовање Београда и Завод за унапређивање образовања и васпитања.

Према Министарству за Косово и Метохију, циљ акције је „успостављање трајних веза између основних школа из Београда и са Косова и Метохије и повезивање генерација ученика из Београда са њиховим вршњацима са Косова и Метохије“, а она је уједно и прилика за ученике са Косова и Метохије да упознају знаменитости главног града.


Годишње, у овој акцији Београд посети око 1.500 „малих матураната“. Они неколико дана у месецу мају бораве код својих домаћина-вршњака из Београда. Превоз до Београда је организованим аутобусима, а дочек и испраћај су испред Палате Србија. Током боравка у Београду, ученици упознају школу-домаћина, посећују културне и историјске знаменитости Београда, обилазе бесплатно београдске музеје у организацији Градског секретаријата за културу, а организује се и вишедневни програм, који може обухватати спортски дан на Ади Циганлији, вожњу бродом, позоришну представу, музички концерт или свечану академију, те одлазак на фудбалску утакмицу. Међу одредиштима гостију током година су били и Аеродром Никола Тесла и Музеј југословенског ваздухопловства, војни аеродром у Батајници, коњичка бригада Министарства унутрашњих послова, Авала, Београдски зоолошки врт. Гостима се деле и ситни поклони.

Школа домаћин нашим ученицима ове године је ОШ "Стеван Сремац" из Борче. Боравак у Београду трајaће од 19. до 23. маја 2011. године.
ФОТО ИЗВЕШТАЈ СА ОВОГОДИШЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

"МАЛА МАТУРА - ВЕЛИКО СРЦЕ"


Ученике и наставнике са Косова и Метохије сачекао је и поздравио председник Републике  Србије Борис Тадић.Незаборавне дане наши ученици су поделили са добрим домаћином - ученицима и радницима ОШ"Стеван Сремац" из Борче.Ученицима је у Сава центру приређен богат културно-уметнички програм.Посета нашем главном граду искоришћена је за обилазак свих знаменитости града.


Храм Светог Саве


Ада Циганлија


Авалски торањ


Наш поглед са Авалског торња


КалемегданЗахваљујемо се  Анђели Радовић, ученици VIII-1 разреда на уступљеним фотографијама.


Више фотографија са овогодишње манифестације "МАЛА МАТУРА - ВЕЛИКО СРЦЕ" погледајте овде.на врх странице


 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер