Почетна ЗАВРШНИ ИСПИТ УПИС 2013 Завршни испит 2013 Конкурс за упис ученика у средње школе за школску 2013/14. годину
Конкурс за упис ученика у средње школе за школску 2013/14. годину Штампа Ел. пошта
понедељак, 29 април 2013 19:51

 


Дана 26. априла 2013. године  на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије представљен је Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у Републици Србији у школској 2013/14. години Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


У односу на прошлогодишњи упис, ове године има 6.600 осмака мање, док у средњим школама има мање 3.200 места.

Према календару уписа , од 25. до 28. маја ученици осмих разреда који желе да се упишу у школе за таленте подносиће захтеве за полагање пријемног испита, који, је уз завршни испит, услов за упис у ове школе.


На завршном испиту који се полаже на крају осмог разреда ученици ће полагати и ове године тестове из матерњег језика 17. Јуна и математике18. јуна. Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, а коначни 25. јуна, када ће се уписивати и ученици примљени у школе за таленте.

Листе жеља за наставак школовања предаваће се у основним школама 26. и 27. јуна, а распоред ученика по средњим школама биће објављен 7. јула, док су 8. И 9. јул резервисани за упис ученика у средње школе у првом уписном кругу.

Они који у овом кругу не буду распоређени по средњим школама, 9. јула, с новим, листама жеља, конкурисаће на преостала места, а распоред у овом, другом уписном кругу, биће објављен 11. јула, док ће се упис обавити 12. јула, када ће се и завршити овогодишњи упис у средње школе.

И ове године, свршени осмаци у средње школе ће конкурисати с бодовима сакупљеним на основу успеха у последња три разреда основне школе (по том основу могу имати највише 60 бодова) и с оним освојеним на завршном испиту, на којем, на сваком од тестова, могу да освоје највише по 20 бодова. Збиру ових бодова, додаваће се и они освојени на републичким и међународним такмичењима планираним у Календару такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја, док ће се ученицима који конкуришу за школе за таленте додавати и бодови с пријемног испита.


На овогодишњем завршном испиту оба теста садржаће 75 одсто потпуно непознатих задатака, а 25 одсто задатака биће слично онима из збирки за припрему. Пробни тест за завршни испит ученици осмих разреда полагаће 11. маја и на њему ће из оба предмета бити потпуно непознати задаци.

Пробу мале матуре, али за следећу годину, имаће и седмаци и то између 13. и 17. маја, када ће полагати комбиновани тест, који се на тестове из матерњег језика и математике, малој матури додаје следеће године. Конкурс за упис ученика у средње школе је од данас и у продаји, по цени од 210 динара.

Презентацију за упис ученика у средње школе за школску 2013/14. годину можете погледати овде.

Календар уписних активности можете погледати овде.


Извор информације: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер