Почетна АРХИВА ШКОЛСКА 2015/2016 ВЕСТИ 2015-2016 Летопис школе у Борчану
Летопис школе у Борчану ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 16 октобар 2015 20:45

 



"Основна школа у Борчане отпочела је са радом 1926. године, првог септембра. До тог времена школе није било, те ђаци нису ишли у школу, а број неписмених био је врло велики. Првог септембра 1926. год. школска зграда је завршена, а среско начелство из Косовске Митровице послала је за учитеља Антонија Вуксановића, који је отпочео рад у овој школи. Предлог за зидање школе дао је тадашњи потпреседник општине у Борчану Петар Анђелковић. Предлог је послат среском начелству у Косовској Митровици, а тадашњи срески начелник Петар Куновчић лично је изашао и силом кундака нагонио народ да зидају школу."

 

Летопис издвојеног одељења наше школе у селу Борчане почео је да се пише одлуком тадашњег начелника савета за просвету и културу среза звечанског 25. маја 1955. године.



Читајући овај вредан рукопис многих учитеља, који су део свог радног века провели у овом планинском селу Копаоника, можемо сазнати пуно тога, од организације наставе у школи, политичких ситуација у селу и околини, начину живота тих вредних људи, бројем ученика који се временом смањивао, миграцијама становништва овог краја, и то од оснивања школе 1926. године. па све до 1994. године када због недостатка ученика школа престаје са радом. 



Поред значајног писаног материјала, летопис садржи и фотографије радника који су радили у овој школи.



Летопис школе у Борчану можете преузети у дигиталном облику (ПДФ) на нашем сајту кликом на линк овде, или прочитати online на линку овде.



Зграда ОШ "Вук Караџић" Сочаница - издвојено одељење у Борчану



 


 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian