Почетна ЗАВРШНИ ИСПИТ УПИС 2012 Завршни испит 2012 Завршни испит из српског, односно матерњег језика 18. јуна , а из математике 19. јуна 2012. године
Завршни испит из српског, односно матерњег језика 18. јуна , а из математике 19. јуна 2012. године ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 19 април 2012 12:16

 


За 78.004 ученика осмог разреда, који ове године уписују средњу школу, има довољно места - више од 83.000, изјавио је данас министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић, на конференцији за новинаре у Прес сали Владе Републике Србије, на којој је представљен Конкурс за упис ученика у средњу школу у школској 2012/13. години.
Министар Обрадовић је истакао да на завршни испит излазе сви ученици и тај тест полагаће 18. и 19. јуна, првог дана из српског, односно матерњег језика, а наредног дана и задатке из математике.
На завршном испиту, односно малој матури, навео је министар Обрадовић, биће 50 одсто непознатих задатака, 25 одсто из збирки и 25 процената са измењеним редоследом одговора или бројевима у односу на задатке из збирке.
Сви они који желе да упишу уметничке или школе за ученике са посебним способностима морају претходно изаћи и на пријемни испит, 8, 9. и 10. јуна, у зависности од школе. Пријављивање за пријемни у уметничким школама и Филолошким и математичким гимназијама трајаће 28. и 29. маја.
Коначни резултати пријемних испита биће познати до 15. јуна, а завршних испита 25. јуна, предвиђено је календаром уписних активности, који је данас представљен.




Распоред ученика по школама, смеровима гимназија и образовним профилима, као и упис у првом кругу планирани су за 6. и 7. јул, а други уписни круг завршава се 11. и 12. јула. Министар Обрадовић је подсетио да приликом уписа у гимназије и средње стручне школе, редослед кандидата утврђује се на основу успеха на завршном испиту, са кога се може понети максималних 40 бодова, општег успеха од 6. до 8. разреда и резултата на такмичењима током осмог разреда. Успех у претходном школовању "носи" максималних 60 бодова, а и ове године ђаци ће попуњавати листу од 20 жеља.

За ђаке који уписују уметничке или школе за ученике са посебним способностима, редослед се одређује на основу успеха на пријемном испиту, завршном испиту, такмичењима и успеха у 6, 7. и 8. разреду.
У гимназијама има 21 одсто места, у четворогодишњим стручним школама 59 одсто и у школама трећег степена 20 одсто. За ученике са посебним потребама резервисано 1.678 места.

Презентацију са календаром уписних активности и информацијама у вези са уписом у средње школе можете преузети овде


Министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић најавио је да ће у суботу 21. априла бити одржан пробни тест мале матуре. На тесту ће бити потпуно непознати задаци - од 9 до 11 сати осмаци ће решавати тест из српског, односно матерњег језика, а од 12 до 14 сати и тест из математике.
Министар Обрадовић је навео да у образовном систему имамо 307 образовних профила, а разматрају се иницијативе за увођење нових профила (техничар за логистику, техничар фитомедицине, димничар, пратилац у лову, шумски секач моториста и други).
Уколико буду уведени као огледи, како је рекао помоћник министра за школске управе, стручно-педагошки надзор и средње образовање и васпитање Зоран Костић Конкурс ће са тим изменама бити допуњен и то до 10. јуна.
Ове године у редован систем треба да буду преведени огледи попут конобара, посластичара и кувара.

У продаји ће бити и Информатор са подацима о школама, образовним профилима и максималним и минималним бројем поена које су ученици освојили на завршном испиту претходних година.



Извор информације: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И НАУКЕ

 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер