Борчане ПДФ Штампа Ел. пошта


О селу

 

Борчане је насеље у општини Лепосавић на Косову и Метохији.

 

Површина катастарске општине Борчане где је атар насеља износи 7.888 ha. Припада месној заједници Сочаница. Село се налази 6 km источно од Сочанице, и 23 km југоисточно од Лепосавића. Захвата простор Борчанских висоравни која је оивичена планинским висовима : са севера Бабин Гроб (1250м) , Лескова Глава (1160м) и Високо Брдо (1450м). Североисточно од села налази се планински венац Шаторице (1750м). По полошају и надморској висини (1138м) Борчане спада у планинска села. То је крај пространих пашњака погодних за гајење оваца и крупне стоке. Становништво живи од сточарских производа млека, сира, коже и вуне. Ратарски производи дају ниске приносе па има мањих њива под ражи, овсом и кромпиром. Према територији коју заузима Борчане спада међу највећа села у општини. Борчне је ван свих важнији комуникација. Постоји пут који из Сочанице води до села и даље до планинског венца Шаторице. Планински венац Шаторице је надморске висине 1750м чија је површина 2286 ha, од чега је под шумом 1154 ha,а 1132 ha чине ливаде и пашњаци. Борчане се први пут помиње у Светостефанској хрисовуљи српског краља Стефана Милутина из 1315. године.

 

У селу 2004. године живи 71 становник и броји 33 домаћинства. Углавном су старачка домаћинства. Већина становништва је одсељена за Крагујевац. У Борчану живе родови: Аксентијевићи, Васиљевићи, Симићи, Димитријевићи, Исаиловићи, Раденковићи, Петровићи, Милановићи, Благојевићи, Спасојевићи, Милентијевићи, Миленковићи, Радосављевићи, Николићи, Митровићи, Гајићи, Матићи. Досељени су родови: Анђелковићи, Николићи и Раденковићи.

О школи

Основна школа у Борчану је отпочела са радом 01. септембра 1926. године када је и сазидана њена школска зграда. Предлог за зидање дао је тадашњи председник њене општине Петар Анђелковић, кога је снажно подржао срески начелник, Петар Куновчић. Први учитељ у њој је био Антоније - Анто Милосављев Вуксановић. Прве школске године она је имала 25 ученика - женска деца тада нису ишла у школу. Она су школу почела да иду тек идуће године када их је било укупно 9 - поред 18 дечака.

 

Остаци старе школске зграде

Школска зграда се налази у централном делу села Борчане. Школска зграда има 4 просторијe.

 

 

Један део школе је пруређен за потребе планинара ( три учионице су претворене у собе, а хол у трепезарију) а други део у ординације у које једном недељно долазе лекари из Лепосавића за потребе мештана Због недостатка ученика школа престаје са радом 1994. године.

 

Више слика из издвојених одељења можете погледати овде.

на врх стране




 
 

Језик

Serbian English French German Italian Russian
Банер
Банер
Банер
Банер